tisdag 31 maj 2011

Myter med Asperger

Låt oss knäcka några myter som vandrar runt om Aspergers syndrom.

* Aspergare kan inte känna empati.
Fel! Självklart kan vi känna empati. Vad som kan hända dock är att vi ibland (i vissa situationer) har svårt att sätta oss in andra personers situation. Detta kan medföra att vi upplevs som empatilösa. Vi känner dock väldigt mycket för både människor och djur, och kanske rent av mer än andra människor. Vi kan dock också ha lite svårt att visa våra känslor ibland, vilket också kan medföra till den här myten.

* Asperger är en utvecklingsstörning.
Nej det är det inte. Det är ett funktionshinder. Vi har inte heller någon intelligensnedsättning (vilket kan förekomma med autism.) snarare tvärt om så är vår intelligens högre än medel. Dock är vi väldigt begränsade. Vår intelligens innefattas inte av det sociala. Vi kan vara jätteduktiga på att måla, matte etc, men helt handfallna när det kommer till att umgås.

* Det går att bota Asperger.
Det finns de som påstår/tror/hoppas att man kan bota Aspergers syndrom. Men än sålänge finns det inget vi kan göra åt detta, och jag har mycket svårt att tro att det kommer komma ett "botemedel" i någon som helst framtid. Vårt funktionshinder är mycket mer komplicerat än så. Det går inte att bara laga oss. Istället kan vi behöva hjälp att fungera i vardagen. Hjälp att ordna vår vardag så den fungerar osv.

* Aspergare är farliga, mördare och våldsmän!
Det här är nog den värsta myten som jag hört hittills.. Den får mig att rysa. Tidningarna skrev mycket för nåt år sen om trippelmördaren som visade sig ha asperger. Dock var det så att han OCKSÅ hade en psykiskt sjukdom som gjorde att mördade. Det hade inget med hans Asperger att göra. Väldigt få med Asperger är våldsbenägna. Vi är oftast snarare väldigt lugna och lätta på det sättet. Ibland kan det givetvis bli fel, och tillsammans med andra diagnoser och avsaknad av hjälp från samhället, så kan mycket bli tokigt!

Har du hört fler myter om Asperger?

2 kommentarer:

  1. Bra ide att skriva om själv har jag råkat ut för empati biten många gånger. /Aspie Emma

    SvaraRadera
  2. Jag har alltid fått höra att jag var avvikande som barn men hade ingen diagnos då. Skolan var ett h-vete:-( Kram!

    SvaraRadera