söndag 1 maj 2011

Kontaktperson och ledsagare?

Kom på att jag säkerligen inte berättat vad dessa två gör, och det kanske är någon som funderar?

Kontaktperson:
Det är en sådan jag har.
För att få en kontaktperson måste man innefattas i LSS. (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.) Man ansöker och får sedan själv sätta kriterier på vilken sorts person man kan tänkas vilja ha, vad man vill ha ut av kontakten osv.
Tanken med att ha en kontaktperson är att bryta isolering som vi med funktionshinder så ofta ofrivilligt lider av. Att agera "vän/kompis", se till att man kommer ut, träffar folk, får göra det man gillar osv.
Man måste inte ha någon särskild utbildning för att få ta sig an rollen, utan det räcker kort och gott med ett intresse i att hjälpa andra människor.
Man får betalt, dock inte särskilt mycket. Som kontaktperson så får man ett viss antal dagar per vecka där man ska träffa sin "brukare". Oftast är det 1-2 gånger per vecka det handlar om. Däremot finns det inga restriktioner om hur länge en träff ska vara på, utan det är upp till brukaren och kontakten.

Ledsagare:
Går ut på samma sak egentligen. Att bryta ofrivillig isolering.
Skillnaden här är att ledsagaren får ett visst antal timmar att spendera med "brukaren". T.ex 20 timmar i månaden. Här är det alltså lite noggrannare med tiden.
Ledsagaren agerar inte heller riktigt kompis på samma sätt som en kontaktperson, utan ska mer hjälpa personen att komma till aktiviteter, men kanske inte nödvändigtsvis vara med på dem.

Hoppas ni blev lite klokare på det här. :)

1 kommentar:

  1. Blev inte alls klokare på detta med kontaktperson och ledsagare. Det vore önskvärt med solklara och entydiga definitioner av kontaktperson och ledsagare. Aspergers syndrom är i mitt tycke ett socialt funktionshinder där svårigheterna är det sociala samspelet med andra och då är det viktigt att alla former att sociala kontakter är väldefinierade så att inte missförstånd uppstår vilket i mitt tycke är mycket vanligt. Att bryta ofrivillig isolering är mycket svårt. Det kräver empati, förståelse och personkemi vilket är den svåra nöten att knäcka. Det man önskar är att få kontakt med personer som förstår en utan att man ska behöva förklara allt exakt i detalj. Det finns det inte energi till !

    SvaraRadera